Op warme dagen is het heerlijk om van een glas verfrissende ijsthee te genieten. Maar de meeste kant-en-klare ijstheeën in de supermarkt bevatten veel suiker en conserveermiddelen. Het is veel gezonder – en vaak ook lekkerder – om thuisgemaakte ijsthee te drinken. Het is ook nog eens heel makkelijk je eigen ijsthee te maken.
Hier zijn drie verschillende methodes om zelf ijsthee te maken:
1 – Warme methode
Zet een pot thee op de gebruikelijke wijze, maar gebruik een dubbele hoeveelheid thee dan dat je gebruikt voor gewone thee. Het is belangrijk om sterke thee te zetten, want de ijsthee wordt met ijsblokjes verdund.
Voeg eventueel een beetje suiker, limonade, siroop, sap of honing toe om het wat zoeter te maken en meng het goed door de thee.
Plaats de thee in de koelkast en laat het overnacht afkoelen. Serveer in een glas met ijsblokjes en fruit en kruiden naar keuze.
Tips:
– Je kunt een hittebestendige kan, thermosfles of theepot gebruiken. Als je losse thee gebruikt, kun je zelfs een filter koffie apparaat gebruiken. Of koop een handige iced tea maker (ook geschikt voor de koude methode).
– Als je geen theepot met zeef gebruikt, giet dan de thee eerst door een zeef voordat je deze serveert.
2 – Cold brew methode
Dit is de makkelijkste manier om ijsthee te maken, al heb je hier genoeg tijd voor nodig.
Doe losse thee of theezakjes (met de touwtjes afgeknipt) in een grote kan met koud water. Laat de thee overnacht in de koelkast. Verwijder de theezakjes, of giet de thee door een filter als je losse thee hebt gebruikt. Serveer de thee met ijsblokjes. Je kunt ook fruit, kruiden en siroop toevoegen voor extra smaak. Als je suiker wilt toevoegen, moet je die eerst oplossen in warm water.
Met de cold brew methode krijg je ijsthee met een zachte smaak. De thee is minder bitter omdat de tannines (die de bittere smaak veroorzaken) zonder hitte heel langzaam in het water trekken. Hierdoor komen veel minder tannines in de thee terecht. Cold brew ijsthee bevat ook minder cafeïne dan ijsthee die met de warme methode gezet is.
3 – Snelle methode (ook wel flash brew of shock brew methode genoemd)
Als je nú ijsthee wilt, kun je deze snelle methode gebruiken om binnen een paar minuten een kan ijsthee klaar te maken. Zet een pot warme thee, maar gebruik twee keer zo veel losse thee of theezakjes dan je normaal zou gebruiken. Giet de warme thee in een kan die voor ongeveer de helft gevuld is met ijsblokjes. Voeg eventueel fruit, kruiden of siroop toe voor extra smaak.
Je kunt ook deze handige ijstheemaker kopen om de snelle methode nog makkelijker te maken.
Hoe maak je ijsthee zoet?
Het is natuurlijk niet nodig, maar als je je ijsthee wilt zoeten, heb je verschillende opties:
– Honing
– Siroop
– Sap
– Limonade
– Suiker (los het eerst op in warm water als je het aan koude thee toevoegt)
Waarom zelfgemaakte ijsthee?
Zelfgemaakte ijsthee is gezonder dan ijsthee uit de supermarkt, omdat er geen conserveermiddelen in zitten en ook geen suiker (tenzij je die zelf toevoegt).
Daarnaast zijn er veel meer variaties, want je kunt bijna elke theesoort gebruiken en fruit en kruiden naar keuze toevoegen. Sommige theesoorten zijn natuurlijk beter geschikt voor ijsthee dan andere. Fruitthee, bijvoorbeeld, is bijna altijd lekker. Je kunt ook ijstheeselecties kopen, zoals deze van Simon Lévelt of deze van Tea4You.
Het is ook erg makkelijk om je eigen ijsthee te maken. Als je een feestje geeft, kun je indruk maken op je gasten door heerlijke thuisgemaakte ijsthee te serveren, met fruit en kruiden om het er vrolijk uit te laten zien.
Een paar recepten die je zelf kunt proberen:
Appel Cranberry ijsthee
Deze ijsthee heb ik zelf volgens de warme methode gemaakt met de Appel Cranberry thee van Simon Lévelt. Het is een frisse ijsthee. Het is meer zuur dan zoet, dus als je een zoetere smaak wilt, kun je een beetje honing of appelsap toevoegen.
Benodigdheden:
- 12g (of 3 theelepels) Appel Cranberry thee per 750 ml water
- Theepot
- Waterkoker
- Hittebestendige kan
- Water
- Verse appel
- Ijsblokjes
- Honing (optioneel)
Methode:
- Kook het water.
- Doe ongeveer theelepels thee in de theepot.
- Laat het gekookte water even tot de juiste temperatuur afkoelen (de meeste groene theeën zijn het lekkerste op 80 graden, lees hier meer tips voor thee zetten)
- Doe het water in de theepot.
- Laat de thee minstens 5 minuten trekken.
- Giet de thee in de hittebestendige kan.
- Voeg eventueel een beetje honing toe.
- Dek de kan af en zet hem in de koelkast. Laat de thee minstens 8 uur (maar bij voorkeur de hele nacht) afkoelen.
- Serveer de thee in een glas met veel ijsblokjes en een vers schijfje appel.
Tropical Fruit ijsthee
Gebruik dezelfde methode als voor de appel cranberry ijsthee, maar dan met de Tropical Fruit melange van Simon Lévelt. Vervang het appelschijfje met een sinaasappelschijfje.
Zelf vind ik dat deze thee een beetje te veel naar kokos smaakt, maar met een beetje verse sinaasappelsap er bij is het wel lekker.
Appel Peer ijsthee
Gebruik dezelfde methode als voor de appel cranberry ijsthee, maar dan met de Appel Peer melange van Simon Lévelt.
Van de drie recepten in dit artikel vind ik de Appel Peer ijsthee het lekkerst. Deze ijsthee is van zichzelf een beetje zoet en heeft een heerlijke zachte smaak.
Hier vind je mooie glazen waarin je ijsthee kan serveren.
Geniet deze zomer lekker van je thuisgemaakte ijsthee!