Slow coffee is koffie die op een langzame en meestal handmatige wijze gezet wordt, zonder espressomachine. Slow coffee zetmethodes zijn niet nieuw. Zo is de cafetiere uitgevonden in 1929 en de Chemex in 1941. Andere termen voor slow coffee zijn filter koffie, drip koffie of pour-over koffie. Je hoort er nu vaker over, omdat ze in de afgelopen jaren ineens weer heel populair geworden. Je ziet deze koffiemethodes vaak in hippe koffiezaken.
Waarom slow coffee?
De reden dat slow coffee nu aan populariteit wint, is omdat het bij deze manier van koffie zetten gaat om rustig een moment te nemen om echt van het koffie zetten te genieten. In deze drukke tijd kan het heel ontspannend zijn om een paar minuten minuten rustig koffie te maken.
Een groot voordeel van slow coffee is dat het resulteert in koffie met een milde, volle en verfijnde smaak – mits je goede koffiebonen gebruikt, natuurlijk. Dat is extra belangrijk bij slow coffee, omdat de gemalen koffiebonen langer met het water in aanraking zijn. Er komen meer aroma’s vrij in het water, dus je proeft de smaak van koffie veel sterker. Light roast en medium roast bonen zijn het meest geschikt voor slow coffee, omdat hun frisse en fruitige smaken goed tot hun recht komen bij de slow brew methodes. Single origin en speciality koffie zijn ook beter geschikt voor slow coffee dan voor espresso als je echt van hun unieke eigenschappen wilt genieten.
Slow coffee vs espresso
Espresso kan heel snel worden gezet met een espressomachine. Een espressomachine gebruikt hoge druk om in ongeveer 30 seconden een espresso te maken. Slow coffee daarentegen zet je in drie tot vijf minuten. De meeste slow coffee apparaten werken met een filter en zwaartekracht in plaats van hoge druk.
Het grootste voordeel van slow coffee in vergelijking met espresso is dat je meer aspecten van het koffiezetproces zelf kan bepalen. Je hebt meer controle over de hoeveelheid koffie, hoeveelheid water en trektijd. Dit betekent dat je kunt experimenteren tot je een combinatie vindt die voor jou goed werkt.
Nog een voordeel van thuis slow coffee zetten in plaats van espresso is dat het veel goedkoper is om een slow coffee apparaat te kopen dan een espressomachine. Daarnaast neemt bijvoorbeeld een cafetiere veel minder ruimte in beslag dan een espressomachine.
En de andere verschillen? Een espresso is een kleine, sterke koffie die je snel kunt opdrinken. Of je maakt er bijvoorbeeld een cappuccino of latte mee. Met slow coffee krijg je een grotere kop (of zelfs meerdere koppen) koffie met een zachte smaak. Hier kan je lekker rustig van genieten.
Wat zijn de verschillende slow coffee methoden?
Er zijn heel veel mogelijkheden als het gaat om het zetten van slow coffee. Hier zijn een paar voorbeelden:
Bij het zetten van slow coffee zijn kwaliteit en smaak meer belangrijk dan gemak. Maar het is zeker niet moeilijk om zelf slow coffee te zetten. Het duurt misschien iets langer dan wat je gewend bent van een volautomatische espressomachine, maar het resultaat is heerlijke koffie met een zachte, volle smaak.
Belangrijke tips voor het zetten van slow coffee:
- Gebruik geen kokend water, anders verbrandt de koffie. De juiste temperatuur ligt tussen de 80 en 90 graden Celsius.
- Gebruik een grovere maling dan voor espresso. Hier is een tabel met de juiste maalgraad voor elke koffiezetmethode.
- Je hebt veel controle over het proces. Experimenteer met elk element (bijvoorbeeld hoeveelheid water, hoeveelheid koffie, trektijd, maling, bonen) tot je tevreden bent met het resultaat.
Koop hier je slow coffee apparaten: